על מכללת אמונה
המכללה האקדמית "אמונה" לאמנויות ועיצוב, ירושלים
המכללה האקדמית לאמנויות אמונה, קיימת כחמישים שנה, ובכל שנותיה עוסקת בתרבות יהודית, בפיתוחה, בחיזוקה, בקידום אמניות מעצבות ושחקניות דתיות רבות, ובחינוך הדור הבא של ילדי ישראל ומערכת החינוך בישראל בישראל לאהבת והנחלת התרבות היהודית לגווניה.
דרך המחלקות השונות והנלמד בהן: האמנויות, העיצוב לגווניו, התקשורת החזותית המודפסת והאינטרנטית ואמנויות הבמה, המשחק, המחול, השירה והבימוי מתקיימות בכל שנה עשרות תערוכות, הפקות, הרצאות ונפתחים מעגלים רבים של שיתופי פעולה המחברים את העשיה האמנותית הישראלית כולה אל מקורות ישראל והתרבות היהודית במובנה הרחב.
אמונה – המכללה האקדמית לאמנויות ועיצוב שינתה את עולם היצירה היהודית לבלי היכר, שינוי שאנו עדים רק לראשיתו.
בוגרות האקדמיה מצויות כאמור במוסדות חינוך, מנהלות אולפנות לאמנויות ומגמות עיצוב ותיאטרון רבות, משמשות כארט דירקטוריות וכקופיריטריות במשרדי העיצוב, הפרסום והמדיה החדשה, מעצבות מוצרים, אריזות, שלטי חוצות ומיתוג לחברות, מציגות במוזיאונים, בגלריות האמנות השונות, מובילות תערוכות מקומיות ובינלאומיות, פסטיבלי איור ומגזינים לעיצוב ואמנות. עוסקות בציור, פיסול, וידאו ארט ומולטימדיה, יוצרות בעולם התיאטרון ומובילות בעולם האקדמיה והמחקר החזותי בכתיבת מאמרים על האמנות והתרבות היהודית ובהצגתם בכנסים בארץ ובעולם.
בית המדרש הנשי היוצר מהווה מקור השראי מרכזי ליצירות הנעשות במכללה ולימודי היהדות הם חלק בלתי נפרד מתכנית הלימודים הכללית הדורשת שעות רבות של לימודי אמנויות.
הכלה, מורכבויות וסתירות הן מרכיב אימננטי ביצירתן של הסטודנטיות. לא אחת עולות שאלות בנושאים הקשורים למקומה של האשה בדור הזה ובשדה האמנות. מקום המשפחה, רוחניות, זיכרון, זוגיות, קדושה, חברה, תרבות, השפה והאות העברית, שימוש מול חידוש ועוד.
מדור האמניות המעצבות והשחקניות שיצא את המכללה רבות חזרו אליה כמרצות, כעוזרות ראשות מחלקות, כראשות מחלקות כמפיקות, אוצרות, מנהלות אמנותיות וכנשות מינהלה – תופעה ייחודית כשלעצמה שיש בה כדי להסב גאווה גדולה למקום ותקווה ותפילה כי משימת הנחלת התרבות היהודית עודנה לפנינו.
ציוני דרך- המכללה האקדמית "אמונה" לאמנויות ועיצוב
1982 – מכללת אמונה, מיסודה של "תנועת אמונה", תנועת האשה הדתית, ובתרומת נשות "אמונה, אמריקה, קמה כדי לתת מענה מקצועי לאשה הדתית העובדת במקצועות החינוך והטיפול. המחלקות הן טכנאות שיניים, מטפלות וכד'
1990 – מקצועות העיצוב הגרפי והאמנות מחליפים את מקצועות הטיפול ודור חדש וחלוצי של אמניות דתיות נולד ומשנה את פני האמנות בישראל.
1995 – המחלקה לתיאטרון קמה ומכתיבה סדר חדש בעולם הדתי. ממקצוע שהיה מוקצה ומודר להצלחה והכרה מקצועית ותורנית.
2010 – המכללה מקבלת הכרה אקדמית ומעניקה תואר ראשון לבוגרותיה.
2021 – המכללה מקבלת הכרה מהמל"ג על חידושיה הרבים ומשדרגת את תאריה ל___. מעתה ניתן במכללה תואר כפול המשלב בין תואר באמנויות / עיצוב לצד תואר בחינוך. בכך הופכת "אמונה" להיות המכללה הדתית היחידה בישראל המעניקה תואר זה.
2022 – המכללה פותחת תכנית מצוינות בתחומי האמנויות העיצוב והתיאטרון המקנה מלגת לימודים מלאה למשך שלוש שנים. בוגרות התכנית מתחנכות להיות מובילות בעולם האמנויות והחינוך לחדשנות בישראל.
האקדמיה לאמנויות "אמונה" קמה ביוזמת נשות אמונה ארה"ב כמכללה להכשרת נשים במגוון מקצועות החינוך והטיפול. השינויים הגדולים שהתרחשו בארץ ובעולם החל משנות התשעים של המאה העשרים ושיאם בראשית המאה ה-21, הכתיבו חשיבה מחודשת בכל הקשור לתחומי הידע הנדרשים והמכללה פתחה את שעריה לתחומי יצירה חדשניים ורב תחומיים ראשונים מסוגם בשדה האמנות הישראלי בכלל והדתי בפרט.
דומה כי עולם התרבות היהודית רק חיכה להזדמנות ושורות של אמניות בעלות חשיבה מעמיקה, מולטידיסציפלינרית, חדשנית וחלוצית החלו לצאת בכל שנה מהמקום, מצוידות בארגז כלים שבו מקצועיות בלתי מתפשרת לצד חזון חברתי, חינוכי ותפיסת עולם יהודית תרבותית רחבה.
כיום חמישים שנה אחרי, מעמידה המכללה האקדמית "אמונה", בכל שנה, עשרות רבות של בוגרות המצויות במרכז העשיה החברתית ישראלית. השילוב המיוחד של לימודי האמנויות והחינוך כחלק בלתי נפרד ומשלים לעולם היצירה מביא את בוגרותינו להיות חוד החנית של עולם הוראת העיצוב, האמנות והתיאטרון.
האקדמיה לאמנויות "אמונה" הטביעה חותמה גם על עולם החינוך הממלכתי דתי ובוגרות המכללה מצויות מן הצפון ועד הדרום בתפקידי מפתח בבתי הספר היסודיים, בחטיבות הביניים באולפנות בישיבות ובתיכונים ומעמידות דור של תלמידות ותלמידים היודעים להביע עצמם בכלים של חומר ורוח.
המכללה עוסקת היום בליווי צמוד של כל אותן הבוגרות בימי עיון ארציים אותם המכללה מארגנת, בהשתלמויות, בייזום תערוכות בגלריית המכללה, בשיתוף דרך הניוזלטר של המכללה "מחדשים באמונה" ובמתן מלגות לתלמידי ולתמידות תיכון מוכשרים. רק בשנתיים האחרונות התקיימו במכללה כחמישה ימי עיון ארציים בנושאי עיצוב יהודי ואמנות יהודית והועברו על ידי מרצי המכללה המשמשים כמובילי תרבות יהודית בארץ ובעולם.
"אמונה" היתה הראשונה לפתוח עבור הציבור הדתית את עולם אמנויות הבמה. נושאים שמעולם לא דוברו מצאו עצמם על הבמה ומשם לשיח חברתי של מודעות ותיקון.
תיאטראות רבים צמחו על ידי בוגרות "אמונה": "לחישה", "שחרית", "השחר", "דואט", אדרת", איילושקה", "צעדים", "פסיק" ועוד. וכן קבוצות פלייבק רבות כגון: "שקוף" "קצ'קעס", "מיידלע", "בלעבוסטע" ועוד היד נטויה.
סגל המרצים של המכללה:
צוות המרצים של המכללה כולל אמנים ומעצבים, אנשי רוח וחזון, בעלי שם ונסיון בארץ ובעולם, המצויים עמוק בעולם התרבות היהודית ומנחילים אותה במקצועיות כל אחד בתחומו.
מרצות ומרצי המכללה חונכים ומכוונים את הסטודנטיות לבחירה אישית ולאמירה ייחודית בכל אחד מכלי האמנויות העיצוב, התיאטרון, האוצרות, ההפקה והחינוך הקיימים.
תחומי הלימוד
העשיה של הסטודנטיות לאורך שנות לימודיהן רחבה ומקיפה ותרומתן ניכרת בתחומים רבים: צילום, איור, ציור, פרסום, שיווק, טיפוגרפיה, קליגרפיה ועוד לצד יצירה יהודית בעולם המדיה החדשה והאינטרנט. עיצוב אנימציות, אפליקציות, וידאו ארט, סאונד, ומשחקי מחשב. במחלקה לאמנות על כל זה נוסף גם פיסול, הדפס, מיצד פרפורמנס ועיצוב חלל ובתיאטרון גם משחק, בימוי, צילום, תפאורה ותלבושות.
תקופת הקורונה אתגרה תחומים רבים במדינה ובכללם גם את עולם התרבות שכמעט וקפא. "אמונה" הפליאה ביכולתה להשתנות ולקיים משא ומתן יומיומי עם המציאות ואתגריה. נראה כי בוגרותינו מציגות מדגם מייצג ואיכותי של האמנות הישראלית העכשוית שפניה אל העתיד.
השילוב הייחודי הקיים במכללה בין עולם היצירה והיזמות לעולם החינוך מביא את הסטודנטיות שלנו להיות נושאות הדגל באופן מובנה וכיום כבר דור שני לבוגרות שלנו לומד במכללה וממשיך בהעברת שרשרת היצירה הנשית יהודית מדור לדור, עם הפנים קדימה בהתחדשות מתמדת.